- Strona główna
- Blog
- Wszystko co musisz wiedzieć o stali
Stal: Właściwości, Zastosowanie i Produkcja
Rodzaje i Zastosowania Stali
Stal to jeden z najczęściej wykorzystywanych materiałów na świecie. Ma zastosowanie między innymi w przemyśle, budownictwie, motoryzacji, gastronomii, a także w medycynie. Jej podstawowe składniki to żelazo i węgiel. O cechach stali decydują jednak inne metale, pierwiastki czy wtrącenia niemetaliczne dodane do stopu.
World Steel Association wyróżnia ponad 3500 różnych gatunków stali o określonych właściwościach fizycznych, chemicznych i środowiskowych. Inne rodzaje stali wykorzystuje się do ciężkich i wytrzymałych konstrukcji, inne natomiast do użytku w kuchni czy do tworzenia narzędzi medycznych.
Zobacz, jakie są dokładnie rodzaje i zastosowania stali.
Stal – Definicja i Proces Produkcji
Stal to stop żelaza i węgla, który poddawany jest obróbce cieplnej i plastycznej. W zależności od stopnia zawartości składników, wyróżnia się stal i stal stopową (żeliwo). Stal jest wtedy, gdy żelazo stanowi większą część mieszanki, zaś węgiel nie więcej niż 2,11%. Jeśli zaś węgla jest więcej, to już wtedy mówimy o żeliwie.
Składniki Stali i Ich Właściwości
- Aluminium: Zapobiega rozrostowi ziaren austenitu i działa odtleniająco.
- Chrom: Zwiększa wytrzymałość, twardość i udarność. Decyduje o hartowności w stalach narzędziowych i odporności na korozję w stalach nierdzewnych.
- Mangan: Zwiększa sprężystość, odporność na ścieranie i twardość, poprawia wytrzymałość i plastyczność.
- Krzem: Działa odtleniająco, zwiększa wytrzymałość i twardość stali.
- Wolfram: Zwiększa wytrzymałość i odporność na ścieranie.
- Nikiel: Zwiększa twardość, wytrzymałość i zmniejsza temperaturę progu kruchości.
- Miedź: Podobne właściwości fizyczne do żelaza, ale bardziej odporna na korozję.
Stal może również zawierać zanieczyszczenia takie jak tlen, azot, siarka oraz wtrącenia niemetaliczne, które wpływają na jej właściwości.